Taka-akselit ja kiilat go kart karting

Taka-akselisi on tärkeä osa karting-rungoa ja vaikuttaa pitoon ja tuntumaan, jonka saat kartingissa.

Jos sinulla on vain yksi taka-akseli, suosittelemme kovuutta Mediumia, joka toimii useimmissa olosuhteissa, mutta parasta on testata pari eri kovuutta välissä.

Lue alta oppaamme, kuinka voit ajatella, kun valitset kartingin taka-akselia

3 tyyppiä karting-taka-akseleita

Taka-akseli muuttaa erittäin suuren osan kartan käyttäytymisestä, koska kartassa ei ole jousitusta. Taka-akseli säätelee mikroauton takapyörän tehoa. Akseli joustaa kartingin takaosassa. Akseleita on kolme: Medium (tai neutraali), Soft ja Hard.

Keskikokoiset (neutraalit) olkapäät

Suurimman osan ajasta ajat keski- tai neutraaliakselia. Se on yleensä paras akseli kokonaisuudessaan, koska se auttaa gokartia tehokkaasti kaarteissa. Se reagoi ja mukautuu hyvin erilaisiin olosuhteisiin radalla.

Jos sinulla on joskus vaikeuksia käyttää akselia ja olet kokeillut eri tyyppejä, paras vaihtoehto on laittaa vapaa akseli takaisin ja ajaa sillä.

Pehmeät olkapäät

Yksi askel alaspäin väliakselista on pehmeä akseli. Pehmeä olkapää on hieman erilainen ja se antaa kartingille erilaisen tuntuman. Pehmeän akselin ansiosta kartingilla on paljon enemmän jarrutusvakautta kaarteissa.

Tuntuu, että alusta tarttuu maahan ja istuu vähän jarrutusalueella. Tämä voi saada sinut tuntemaan olosi varmemmaksi jarruihin ja voit kääntyä kaarretta varmemmin.

Kulmissa akseli ei nouse niin korkealle kuin keskikovalla akselilla, mutta sinulla on paljon enemmän pitoa nurkan ensimmäisessä osassa ja voit kuljettaa enemmän nopeutta keskelle/huippuun.

Pehmeän akselin ongelmana on, että kun pääset kaarteen keskelle, sinulla ei ole sitä vaimennusta kaarreajoa, jota saat keskiakselilla:

Kun tulet käännöksen keskelle, kartingissa on paljon stressiä. Haluat kartingin ponnahtavan takaisin ja suoristuvan hieman, kun kuorma vapautetaan. Pehmeämmällä akselilla se pyrkii imemään kuorman hyvin, mutta se ei päästä irti keskikulmasta. Sinulla ei ole samaa joustokulmaa kuin toisella akselilla. Se voi johtaa tukkeutumiseen tai muihin vastaaviin ongelmiin.

Kova olkapää

Askel ylöspäin keskiakselista on kova akseli. Tämä on hieman erilainen, koska sen sijaan menetät jarrutuksen vakauden, kun astut kaarteeseen. Olen aina kuvitellut sen, että mitä pehmeämpi akseli, sitä enemmän karting toimii. Mitä kovempi akseli, sitä enemmän rengas toimii.

Kun siirryt kovalle akselille, menetät jarrutuksen vakauden kulman sisäänkäynnissä, koska alusta ei kiinnity paljoa maahan.

Kun siirryt sisäänkäynnistä nurkan keskelle, jäykempi akseli antaa renkaille mahdollisuuden toimia ja taipua enemmän ja saat enemmän liikkuvaa sisätakarenkaaa. Se auttaa pyörimään, ja se auttaa myös saamaan karting suoremmiksi.

Tämä tekee karista hieman vapaampaa, kun menet keskelle kulmaa ja keskität itsesi - menetät hieman vakautta, joka sinulla oli pehmeämmillä akseleilla. Kovan akselin etuna on, että saat edelleen sen jousituksen, jonka menetit pehmeämmillä akseleilla.

Jokaisella akselilla on plussat ja miinukset, minkä vuoksi monet karting-kilpailijat päätyvät neutraaliin keskiakseliin. Paras akseli on tavallisesti vakioakseli, koska se toimii 75 %:ssa ajettavista olosuhteissa. Se toimii kokonaisuutena tehokkaammin ja sinulla on edelleen hyvä palautus renkaista tinkimättä pitoa, jonka saat mutkassa.

Olkapituus: Lyhyt vs. Pitkä

Toinen taka-akseleiden näkökohta on lyhyt akseli verrattuna pitkään akseliin.

Saatat ihmetellä "Minkä pituisen akselin tarvitsen karting-autoani?"

Lyhyellä akselilla on taipumus menettää jarrutusvakaus. Kun kulmaan ajetaan lyhyemmällä akselilla, kart on herkempi. Tuntuu, että kun astut keskelle mutkaa, akseli nousee nopeasti maasta ja pysyy ylhäällä aina kärkeen asti.

Lyhyellä akselilla kart voi joskus nousta liian nopeasti ja sitten heittää takaosan ympäri. Tai se nousee liian korkealle, ja kun akseli haluaa laskea takaisin alas, se putoaa liian lujasti ja se heittää takapäätä ympäri. Nämä akselit toimivat normaalisti hyvin tiukoilla radoilla, joille haluat reagoivan / ketterän kartingin.

Kun lähdet radalle pidemmillä lakaisevilla kulmilla, et halua kartingia, joka kääntyy supernopeasti. Ehkä sinun pitäisi kokeilla pidempää akselia tai vakioakseliasi. Pidempi akseli lisää jarrutusvakautta. Saat vähemmän luistoa renkaasta sisäänkäynnistä mutkan keskelle ja saat hieman vähemmän pyöriä kartingissa.

Jos haluat kartingin, joka on paljon ketterämpi ja voi muuttaa suuntaa paljon nopeammin, voi olla aika leikata akseli. Jos haluat kartingin, joka on hieman vakaampi ja sinusta tuntuu, että autosi on tällä hetkellä liian herkkä, voit valita pidemmän akselin.

Ohje taka-akselin halkaisijan valintaan:

950 kart lapsille - 30mm akseli

DD2 - 40mm akseli

OK/OKJ/Senior/Junior/KZ – 50mm akseli

Radne AB, Markörgatan 2, 138 44 Handen.

Organisationsnummer: 556289-7834

© 2022 Radne AB. All rights reserved.